KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

t

Ez valami új egyház, vagy szekta?

A Cursillo hű az Egyházhoz és hű a Pápához. Egyházmegyénként a püspök jelöli ki a mozgalom lelkivezetőjét (pap), aki a világi grémiummal közösen szervezi és irányítja a Cursillo életét.

t

Kiket hívunk?

Mindazokat, akik betöltötték 24-ik életévüket, és felelősséget éreznek az életük iránt, nyitottak az új ismeretek befogadására. A vallásukat kevésbé ismerőket vagy azt rendszeresen nem gyakorlókat is várjuk. A hétvége témáinak felépítése megkívánja, hogy a jelentkező a Cursillo kezdetétől végéig tegye szabaddá magát! A felső korhatár 55 év, efölött mindenképp egyeztetésre van szükség. A női és férfi Cursillot külön tartjuk. Iskolai végzettség, szociális helyzet vagy bármi más szempont szerint sem csoportosítunk, szeretjük a sokszínű közösséget.

t

Mi történik a három napon?

A Cursillo mindig csütörtökön kezdődik. Érkezés 17 és 18 óra között ajánlott. A befejezése vasárnap kb. 17 órakor. Amint azt a kezdő lapon olvashattad, a Cursillon a következők történnek: a hétvégén a résztvevők egymással közösségben előadásokat hallgatnak, egyénileg és közösen is imádkoznak, részt vesznek a szentmisén és alkalmuk van a lelkivezetőkkel elbeszélgetni, szentgyónást végezni. A cursillo nem csupán ismeretet, tudást akar átadni, hanem a hit élményét kínálja azok számára, akik nyitottak a befogadására. Nem lelkigyakorlat, bár szerepelnek lelkigyakorlatos elemek is a programok között.

t

KIKNEK NEM VALÓ?

Akik már túl idősek ahhoz, hogy alapvetően új ismereteket, felfogást befogadjanak. Akik egészségi állapota nem tesz lehetővé 3 napos folyamatos ülést, folyamatos koncentrációt, épületen belüli többszöri mozgást. Mivel a Cursillo nem gyógymód, nem valamiféle terápia, ezért nem való súlyos depresszióban, vagy egyéb diagnosztizált pszichiátriai betegségben vagy mély lelki válságban szenvedőknek sem! Akik a katolikus egyház tanait, az egyházi életben szokásos szimbólumokat, cselekményeket nem hajlandóak elfogadni, nem nyitottak a vallási gondolatok, ismeretek be- és elfogadására.

t

Hogyan jelentkezhetek?

A cursilloba ajánlókon keresztül lehet jelentkezni, ezért azt javasoljuk, hogy keress a környezetedben cursillos csoportot/közösséget. Segítünk Neked a keresésben! Hivd Baksay Gábort telefonon (+36 30 5044 188), vagy a jelentkezes@egricursillo.hu címen, esetleg levélben (3510 Miskolc, Fő u. 165/c.) vagy faxon (+36 46 999 057)

t

Mit vigyek magammal?

Kényelmes ruhát és nyitott szívet, minden más maradhat otthon. Szállást, étkezést, füzetet, tollat, imakönyvet biztosítunk. Még a mobilodat is otthon hagyhatod, nem lesz rá szükséged! A vasárnapi szentmise szokás szerint kicsit ünnepélyesebb, így arra valami „alkalmibb” ruhát azért célszerű betenned.

t

Van-e folytatása?

Természetesen van, erről részletesen hallhatsz a Te Cursillódon. Lényeg, hogy a Cursillo után megtaláld a Te keresztény közösséged, ahol tovább élheted keresztény életed. Tartunk úgynevezett Mélyítőket azok számára, akik fel szeretnék eleveníteni cursillós élményeiket, és vannak csoporttalálkozóink is (mi úgy hívjuk, hogy ultreya), és lelkigyakorlataink is.

t

II.János Pál Pápa szavai a cursillistákhoz (1995. május 6):

„Hálát adok az Úrnak az adományok és a világosság bőségéért, amely rajtatok keresztül kiárad az emberekre. Ha a földkerekséget felkészítettétek a kegyelem elfogadására, akkor a Cursillok által sok testvérnek felkínálhatjátok az Úrral való találkozás intenzív, felszabadító és örömteli élményét. Legyetek tehát mindig eleven élesztő kovász!

A harmadik krisztusi évezred küszöbe és az újra-evangelizálás sürgető kényszere, főleg a missziós tevékenység találjon bennetek olyan elkötelezett emberekre, akikben egy új tűz lobog, és akiket eltölt a legmegfelelőbb módszer. Hordozzátok Jézust minden miliőben, és így mutassátok meg a távollevők számára az irgalmas Atya arcát és megújult Egyház-élményeteket.”

t

Mennyibe kerül a részvétel?

Mint minden, a Cursillo is pénzbe kerül, de itt nem a pénz a legfontosabb szempont. Van egy alapítványunk, amely szívesen fogad 1%-os felajánlásokat és egyéb adományokat is, és az egyházmegye is támogatja a mozgalmat. A csütörtök estétől vasárnap délutánig tartó együttlét jelenlegi költsége 35-40.000 Ft. Ez nem kis összeg. Ha a teljes díj kifizetése gondot jelent számodra, kérj segítséget tőlünk, de anyagi okok miatt semmiképp ne maradj otthon. Ha úgy döntöttél, hogy köztünk a helyed, gyere!