Egri Főegyházmegyei Cursillo

Krisztus számít rád

Bejelentkezés

Ha már voltál cursillon és regisztráltál, akkor itt bejelentkezve további információkat találhatsz.

Kereső

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Ez valami új egyház, vagy szekta?

A Cursillo hű az Egyházhoz és hű a Pápához. Egyházmegyénként a püspök jelöli ki a mozgalom lelkivezetőjét (pap), aki a világi grémiummal közösen szervezi és irányítja a Cursillo életét.

Csik04

II.János Pál Pápa szavai a cursillistákhoz
(1995. május 6):

„Hálát adok az Úrnak az adományok és a világosság bőségéért, amely rajtatok keresztül kiárad az emberekre. Ha a földkerekséget felkészítettétek a kegyelem elfogadására, akkor a Cursillok által sok testvérnek felkínálhatjátok az Úrral való találkozás intenzív, felszabadító és örömteli élményét. Legyetek tehát mindig eleven élesztő kovász!

A harmadik krisztusi évezred küszöbe és az újra-evangelizálás sürgető kényszere, főleg a missziós tevékenység találjon bennetek olyan elkötelezett emberekre, akikben egy új tűz lobog, és akiket eltölt a legmegfelelőbb módszer. Hordozzátok Jézust minden miliőben, és így mutassátok meg a távollevők számára az irgalmas Atya arcát és megújult Egyház-élményeteket.”

Csik04

Kiket hívunk?

Mindazokat, akik betöltötték 24-ik életévüket, és felelősséget éreznek az életük iránt, nyitottak az új ismeretek befogadására. A vallásukat kevésbé ismerőket vagy azt rendszeresen nem gyakorlókat is várjuk. A hétvége témáinak felépítése megkívánja, hogy a jelentkező a Cursillo kezdetétől végéig tegye szabaddá magát! A felső korhatár 55 év, efölött mindenképp egyeztetésre van szükség. A női és férfi Cursillot külön tartjuk. Iskolai végzettség, szociális helyzet vagy bármi más szempont szerint sem csoportosítunk, szeretjük a sokszínű közösséget.

Csik04

Kinek nem való?

Akik már túl idősek ahhoz, hogy alapvetően új ismereteket, felfogást befogadjanak. Akik egészségi állapota nem tesz lehetővé 3 napos folyamatos ülést, folyamatos koncentrációt, épületen belüli többszöri mozgást. Mivel a Cursillo nem gyógymód, nem valamiféle terápia, ezért nem való súlyos depresszióban, vagy egyéb diagnosztizált pszichiátriai betegségben vagy mély lelki válságban szenvedőknek sem! Akik a katolikus egyház tanait, az egyházi életben szokásos szimbólumokat, cselekményeket nem hajlandóak elfogadni, nem nyitottak a vallási gondolatok, ismeretek be- és elfogadására.

Csik04

Hogyan jelentkezhetem?

A cursilloba ajánlókon keresztül lehet jelentkezni, ezért azt javasoljuk, hogy keress a környezetedben cursillos csoportot/közösséget. Segítünk Neked a keresésben! Hivd Baksay Gábort telefonon (30/5044-188), vagy a jelentkezes[kukac]egricursillo.hu címen, esetleg levélben (3510 Miskolc, Fő u. 165/c.) vagy faxon (46/999-057)

Csik04

Nem vagyok katolikus, azért mehetek?

A Cursillo a katolikus egyház tanait hirdeti, és a katolikus liturgia elemeit tartalmazza, de akit ezek nem sértenek (szentségek, szentképek, szentmise, eucharisztia, Szűz Mária tisztelete, imádságok), az nyugodtan részt vehet a 3 napon. Mi nyíltan a katolikus tanokat hirdetjük, de senkit nem szeretnénk erőszakosan erre téríteni. A Cursillo egyik leglényegesebb pontja, hogy mindenkor a résztvevők szabad döntésére alapoz, semmire sem kötelezi őket.

Csik04

Mi történik a 3 napon?

A Cursillo mindig csütörtökön kezdődik. Érkezés 17 és 18 óra között ajánlott. A befejezése vasárnap kb. 17 órakor. Amint azt a kezdő lapon olvashattad, a Cursillon a következők történnek: a hétvégén a résztvevők egymással közösségben előadásokat hallgatnak, egyénileg és közösen is imádkoznak, részt vesznek a szentmisén és alkalmuk van a lelkivezetőkkel elbeszélgetni, szentgyónást végezni. A cursillo nem csupán ismeretet, tudást akar átadni, hanem a hit élményét kínálja azok számára, akik nyitottak a befogadására. Nem lelkigyakorlat, bár szerepelnek lelkigyakorlatos elemek is a programok között.

Csik04

Mit vigyek magammal?

Kényelmes ruhát és nyitott szívet, minden más maradhat otthon. Szállást, étkezést, füzetet, tollat, imakönyvet biztosítunk. Még a mobilodat is otthon hagyhatod, nem lesz rá szükséged! A vasárnapi szentmise szokás szerint kicsit ünnepélyesebb, így arra valami „alkalmibb” ruhát azért célszerű betenned.

Csik04

Mennyibe kerül a részvétel?

Mint minden, a Cursillo is pénzbe kerül, de itt nem a fizetés a legfontosabb szempont. Van egy alapítványunk, amely szívesen fogad 1%-os felajánlásokat és egyéb adományokat is, és az egyházmegye is támogatja a mozgalmat. A jelenlegi költség 13.900 Ft, melyhez 5.000 Ft támogatást minden résztvevőnek biztosít az alapítvány, A maradék 8.900 Ft az ajánlott részvételi díj. Ebből annyit kérünk mindenkitől, amennyit rá tud szánni, vagy másként fogalmazva legalább annyit, amennyibe az otthoni 3 és fél napja kerülne. Természetesen többet is szívesen fogadunk, adományként. De egy fontos: anyagi nehézség ne tartson vissza, nyugodtan kérj segítséget, de ha úgy döntöttél, hogy köztünk a helyed, gyere!

Csik04

Van-e folytatása?

Természetesen van, erről részletesen hallhatsz a Te Cursillodon. Lényeg, hogy a Cursillo után megtaláld a Te keresztény közösséged, ahol tovább élheted keresztény életed. Tartunk úgynevezett Mélyítőket azok számára, akik fel szeretnék eleveníteni cursillos élményeiket, és vannak csoporttalálkozóink is (mi úgy hívjuk, hogy ultreya), és lelkigyakorlataink is.

Csik04

Kapcsolat:

Ha kérdésed van, hívd bátran Baksay Gábort! Tel: (30) 5044 188, Fax: (46) 999 057, Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.  vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.